Castellano  |  English  

Aquesta exposició vol posar en relleu una part fonamental de la col·lecció del museu, tot explorant els lligams de Picasso amb la tradició pictòrica espanyola, especialment amb Velázquez, i proposant noves lectures sobre la sèrie Las Meninas a través de les nombroses interpretacions i aportacions que diversos artistes contemporanis n’han realitzat posteriorment.

Entre l’agost i el desembre del 1957, al seu estudi de La Californie, a Canes, Picasso emprèn una exhaustiva anàlisi de Las Meninas de Velázquez Thomas Struth<br />Museo del Prado 6<br />Madrid 2006<br />Fotografia muntada en Plexiglas (Diasec)<br />172,6 x 211,8 cm<br />Inv 9451<br />Cortesia de l'artista en la línia de les interpretacions d’obres de grans artistes (Manet, Courbet, Poussin, Delacroix, El Greco, Cranach...) que va realitzar a partir del final de la segona guerra mundial. Aquesta sèrie de cinquanta-vuit olis, constituïda per quaranta-quatre interpretacions de l’obra de Velázquez, nou Els colomins, tres paisatges i dues interpretacions lliures, va ser donada íntegra per l’artista al Museu Picasso de Barcelona l’any 1968.

El mateix Picasso ens va explicar quina va ser la seva actitud de partida a l’hora de realitzar les seves Meninas Pablo Picasso<br />Las Meninas (conjunt)<br />Canes 1957<br />Oli sobre tela<br />194 X 260 cm<br />Donatiu de l'artista, 1968<br />Museu Picasso, Barcelona<br />MPB 70.433, tal com va recollir Sabartés al seu llibre L’Atelier de Picasso, publicat l’any 1952: “Si algú es posés a copiar Las Meninas amb tota la bona fe, posem per cas, en arribar a un cert punt, i si qui copiés fos jo, em diria: I si posés aquest una miqueta més a la dreta o a l’esquerra? I provaria de fer-ho a la meva manera, oblidant Velázquez”.

No es tracta per tant únicament de projectar-se cap al passat per mostrar les continuïtats i les ruptures de Picasso amb la tradició  Diego Velázquez <img src='img/transpa.gif' width='230' height='7' /> Pablo Picasso<br /> Las Meninas (detall) <img src='img/transpa.gif' width='211' height='7' /> Las Meninas<br /> Museo del Prado, Madrid <img src='img/transpa.gif' width='190' height='7' /> Museu Picasso, Barcelona<br /> <img src='img/transpa.gif' width='316' height='7' /> MPB 70.463 (detall), sinó també d’estudiar la pervivència del motiu de Las Meninas al llarg de la història de l’art fins al moment present tot recollint les revisions contemporànies existents, que dialoguen ja no només amb l’obra de Velázquez sinó també, i de manera molt evident, amb les creacions de Picasso. Es tracta, per tant, d’una exposició que convida el visitant a redescobrir la col·lecció del museu i la seva exposició permanent sota la llum d’aquesta nova contextualització.


amunt

article del catàleg  "Meninas i infantes: una memòria d'una seducció: 1656-1901"    
Text de Javier Portús, reproduit en el catàleg de l'exposició


article del catàleg  "Més Meninas, a través del mirall, repetidament"    
Text de Gertje R. Utley, reproduit en el catàleg de l'exposicióQuadríptic de l'exposició  Fullet exposició     visita els diferents artistes  Galeria

sales  Reportatge fotogràfic

  Vídeo de la presentació