Retrat de Jacqueline
Canes, 1957
Oli sobre tela
116 x 89 cm
Donació de l'artista, 1968
Museu Picasso, Barcelona. MPB 70.489

Comentari de l'obra


El retrat de Jacqueline, un dels dos-cents aproximadament que Picasso va realitzar a partir del 1954, va ser donat per l’artista —juntament amb la sèrie de Las Meninas— al Museu Picasso de Barcelona al 1968, en homenatge al seu amic i secretari Jaume Sabartés, mort feia poc. Pintat el 3 de desembre del 1957, constitueix una mostra de respecte i agraïment a la seva companya, l’única persona, a part de Sabartés, que va ser testimoni dels avatars de la sèrie i de les inquietuds de l’artista durant els intensos mesos d’aïllament al taller de La Californie.

Així com els reis Felip IV i Marianna tenien el costum de contemplar Velázquez mentre treballava, Jacqueline visitava també Picasso a la planta superior de la casa on tots dos vivien. Velázquez va immortalitzar a Las Meninas una d’aquestes visites, en una escena en què sembla que el temps s’aturi per l’entrada dels reis, les figures dels quals queden reflectides al mirall del fons de la sala. Picasso, en una paràfrasi molt lliure, ens ofereix aquest retrat de Jacqueline realçada per un marc pintat, com si es tractés del marc d’un mirall.

Pablo Picasso


Màlaga, 1881 – Mougins, 1973

Al juny del 1895 va visitar per primera vegada el Museo del Prado, acompanyat del seu pare. Al seu quadern de dibuix va realitzar una còpia de El bufón Calabacillas i del Niño de Vallecas de Velázquez. Empès pel seu pare, es va matricular a l’Academia de San Fernando de Madrid el curs 1897-1898. Ràpidament es va distanciar de l’Academia i es va dedicar a freqüentar el Prado, on va sol·licitar permís per copiar obres. Destaca una còpia a l’oli d’un retrat de Felip IV de Velázquez, com també una pàgina d’esbossos entre els quals trobem una còpia de Les filadores i una còpia parcial de Las Meninas, també de Velázquez. Durant la seva segona estada a la capital d’Espanya, al 1901, va pintar el quadre Dona de blau, clara referència a Marianna d’Àustria de Velázquez (Museo del Prado), que va presentar a la Exposición General de Bellas Artes d’aquell any. A l’estiu del 1935 va ser a diferents ciutats espanyoles, i, a Madrid, va visitar novament el Prado. Al novembre del 1936 el govern el va nomenar director honorífic del Museo del Prado. Entre l’agost i el desembre del 1957 va pintar, a La Californie (Canes), la sèrie de Las Meninas.