Ajuntament de Barcelona

Àmbits de l'exposició

E/ Les vides llegendàries de Lee Miller, 1907-1977

Lee Miller va néixer a Poughkeepsie, Nova York, l’any 1907. Tot i que el seu pare era aficionat a la fotografia, el seu apropament professional a aquest mitjà no va tenir lloc fins l’any 1927, quan va ser descoberta per l’editor de la revista Vogue. Lee Miller es va convertir en model dels grans fotògrafs nord-americans del moment.

L’any 1929 es va traslladar a París, i per influència d’Edward Steichen va entrar en contacte directe amb l’estudi de Man Ray a Montparnasse. La seva relació amb Man Ray va evolucionar des del seu paper com a musa, amant i model surrealista fins a convertir-se en la seva aprenent. Plegats van començar a desenvolupar el procés de solarització, que van acabar aplicant en la seva obra. Lee Miller va desenvolupar una visió surrealista molt aguda que la va acompanyar al llarg de tota la seva obra posterior.[+]

«Haig d’admetre que en vida seva no la vaig conèixer pràcticament gens. Patia unes terribles seqüeles de tot el que va viure durant la guerra, però jo aleshores això no ho sabia. La veia com una persona difícil, neuròtica, que sovint estava beguda i se n’anava sovint de viatge amb el meu pare. No sabia que moltes d’aquestes sortides eren visites a Picasso, en què va fer algunes de les millors fotografies de la seva carrera.»»

Antony Penrose, 2007, «El nen que va mossegar Picasso» a Lee Miller: Picasso en privat [catàleg de l’exposició].

Fragment del documental The Lives of Lee Miller, 1986. Producció: Antony Penrose. ©Penrose Film Productions.

  • Cas de cremades greus
  • Normandia, França, 1944
  • © Lee Miller Archives.

Fragment de l’entrevista d’Ona Munson a Lee Miller, al programa de ràdio Town tonight at the Celebrity Room, Los Angeles 1946. © CBS Radio Inc. Durada fragment 1'36 min.

En acabar la seva relació personal i professional amb Man Ray, el 1932 Lee Miller va tornar als Estats Units i hi va obrir amb èxit el seu propi estudi fotogràfic. Va destacar en el retrat i en publicitat, però dos anys després la seva vida a Nova York es va aturar sobtadament, quan es va casar per impuls amb un home de negocis egipci, Aziz Aloui Bey, que va conèixer a París. Van anar a viure al Caire, on Lee Miller va fotografiar els seus viatges als deserts i va recórrer aldees aïllades.

El 1937, durant unes vacances a França, va conèixer Roland Penrose i se’n va enamorar. Aquell mateix estiu van anar junts a visitar Picasso a Mougins.

Quan va esclatar la guerra a Europa, Lee Miller va abandonar Egipte i es va traslladar a Anglaterra, on es va instal·lar amb Penrose en una casa a Hampstead.

A finals de l’any 1942 va ser acreditada com a corresponsal de guerra de la revista Vogue. Va crear un dels testimonis més apassionants de la Segona Guerra Mundial a través de les seves imatges i escrits. Amb la seva càmera va captar el desembarcament de Normandia, l’alliberament de París o l’alliberament dels camps d’extermini de Buchenwald i Dachau.

Lee Miller va conèixer i retratar la pitjor cara de la humanitat, però també va fotografiar algunes parts de la millor. Els seus retrats magistrals i lúcids, fets al llarg de tota la seva carrera, constitueixen un document fascinant . Les seves imatges estan considerades entre els millors retrats del segle xx.