Ajuntament de Barcelona

Àmbits de l'exposició

B/ Picasso i els Penrose

Roland Penrose (1900-1984), pintor i poeta surrealista anglès, marit de Lee Miller i un dels biògrafs més destacats de Picasso.

Penrose va conèixer Picasso l’estiu del 1936, gràcies al poeta Paul Éluard, del qual s’havia fet molt amic arran de l’organització de la «International Surrealist Exhibition». L’any següent, l’amistat va començar a quallar quan Penrose va comprar directament a Picasso una de les seves obres -Dona estirada al sol a una platja (1932). Penrose va escriure un total de divuit llibres sobre Picasso. El més destacat va ser la biografia Picasso: His life and Work (1958), tant perquè va ser escrita amb la col·laboració de l’artista, com pel coneixement profund que Roland tenia de l’obra picassiana. [+]

«Semblava que posseís una força interior a la qual se sotmetia sense saber ben bé on el portaria l’endemà, com un volcà adormit que entra en erupció de sobte. Per això el seu humor imprevisible, que podia fer embogir els qui hi convivien, exigia tant respecte com les forces de la natura.»

Roland Penrose, 1964.

«[...] hi ha una fotografia de la Lee, en Roland, Picasso i Jacqueline mirant un bocí de paper. Estan relaxats i feliços i es nota que estan de gust tots junts. Per mi aquesta fotografia representa la fusió vital d’amistat i creativitat que s’amagava darrere l’efusivitat sincera d’aquell home modest i generós que ha sigut l’artista més gran de tots els temps.»

Antony Penrose, 2007, «El nen que va mossegar Picasso» a Lee Miller: Picasso en privat [catàleg de l’exposició].

Roland Penrose explicant la seva coneixença de Picasso. Fragment del documental The Surrealist & The Photographer, 2001. Producció original: Gavin Trunbull per la Scottish National Gallery of Modern Art. Imatges Lee Miller Archives. Tots els drets reservats.

  • Roland Penrose i Picasso
  • La Californie, Cannes, 1957
  • © Lee Miller Archives.

Text de Roland Penrose reproduït al catàleg de l’exposició Roland Penrose, 1964.

The Roland Penrose Archive, Scottish National Gallery of Modern Art, The Dean Gallery, Edinburgo, Escocia.

La preparació de tots aquests treballs va requerir un contacte estret i constant amb l’artista. Acompanyat de Lee Miller -i en ocasions del seu fill Antony- Penrose va visitar Picasso sovint, tant a París com a les seves diferents residències del sud de França. Picasso va visitar un cop els Penrose a Farley Farm, la seva granja d’East Sussex, durant l’estada a Anglaterra amb motiu de la Conferència de Pau del 1950.

La passió fidel de Roland Penrose per la vida i l’obra de Picasso no va decaure mai, malgrat que la relació entre tots dos no va ser sempre fàcil ni tampoc d’igual a igual. La intensitat de la fascinació i alhora del patiment que experimentava Roland davant de l’artista expliquen que en més d’una ocasió Lee Miller es referís a si mateixa com una «viuda de Picasso».